Een tijdje terug. Lunch met mijn beste vriend. Net terug van vakantie. Ben kwijt welk tropisch oord het was.  Jaloersmakend was het wel. De volgende vakantie ook al gepland. ‘Waar gaat jou volgende tripje heen?’ vroeg hij. Mijn reactie beduusd. Ik had ‘grrr’ helemaal niks op de planning. Toen herinnerde hij me: ‘Die tip heb ik van jou.’ Hij doelde op mijn regel dat je pas van vakantie terug mag komen als het volgende tripje is gepland. De beste vakantietip ooit!

Lief voor mezelf

De laatste jaren ben ik nogal wat regels kwijtgeraakt. Hoewel volop geleefd en toffe dingen beleefd, ben ik een paar van mijn stelregels ergens uit het oog verloren. Ik heb besloten om ze terug in mijn leven te brengen. Om lief voor mezelf te zijn. En daar hoort het plannen van vakanties bij. Als een lief voor mij’tje of een love me ding. Of gewoon omdat het werkt. Omdat het leven zo heerlijk veel leuker is met altijd alweer het volgende vakantieplan op het menu.

De volgende vakantie nog voor thuiskomst boeken

Het volgende uitstapje op de planning nog voor je terug bent van die reis. Okay, een beetje hebberig is het wel. Maar die hebberigheid loont. Bovendien hoeft het uitstapje niet naar de andere kant van de wereld te zijn. Het gaat erom dat je iets hebt om je op te verheugen.

Tien redenen om nu al de volgende vakantie te boeken

  1. Je vakantie lijkt langer. Doordat je al weer iets op de planning hebt staan, heb je iets om naar uit te kijken. In plaats van af te tellen hoeveel dagen je vakantie nog duurt en dus afloopt, kun je naar het volgende ‘feestje’ aftellen. Hoe fijn is dat?
  2. Thuiskomen wordt landen. Doordat je alweer het volgende tripje in je agenda hebt staan, krijgt thuiskomen een andere dimensie. Het voelt minder als terug aan de slag ‘moeten’, maar meer als even landen om weer door te gaan.
  3. Je presteert beter. Doordat je van uitstapje naar vakantie leeft, benut je de tijd tussendoor beter.
  4. Rust in je kop. Plannen werkt nu eenmaal lekker. Het geeft houvast en rust. Vakanties zijn te leuk om er een ‘ik moet nog iets boeken’ van te maken.
  5. Kers op de taart. Natuurlijk betekent vooruit plannen niet dat je tussendoor niets meer mag doen. Dat spontane weekend naar Parijs? Dat mid-weekje Ibiza last-minute boeken? Zie het als een extra kers op de taart. (Wat een stomme uitdrukking is dat eigenlijk. Helemaal daar ik kersen op taart echt zes keer niks vind. Taart eigenlijk ook niet. Doe maar gewoon een kers.)
  6. Je spaart geld uit. Doordat je tijdig boekt, maak je betere deals. Niet het gedoe van op het laatste moment het afdankertje tegen de hoofdprijs. De beste deals die zijn voor jou!
  7. Je creditcard sneuvelt niet. Ook in het rijtje geld uitsparen. Nu niet omdat jij met je goed geplande leven de beste deals binnensleept, maar doordat je tussendoor geen surrogaat ‘ik verlang naar de zon’ aankopen doet.
  8. Kleine dingen waarderen. Dit vind ik misschien wel de mooiste. Opeens voelt een weekendje Amsterdam ook als uitje. Doordat ik nu af en toe bewust naar mijn agenda kijk, zie ik opeens hoe waanzinnig veel leuke dingen ik doe. Mijn hele leven als één grote vakantie. Als één grote reis.
  9. Small talk. Met de volgende vakantie op de planning, hoef je het niet langer over het weer te hebben.
  10. Omdat elke excuus er eentje is. Omdat elk excuus telt om die volgende vakantie alweer te boeken.

De beste vakantietip van de hele wereld

Een betere vakantietip dan deze ga je niet vinden. Waarheen die vakantie leidt? Het maakt niet uit. Wissel andere werelddelen af met dicht bij huis. Plan een stedentrip en verheug je op die wintersport. Pak het aan zoals je wilt. Doe! Leef! Geniet! De wereld ligt aan je voeten!