Deze week vestigt Barack Obama een Twitterrecord met zijn tweet in navolging van het geweld in Charlottesville. Het bericht werd al snel 3 miljoen keer geliket. In zijn tweet haalt Obama een citaat van Nelson Mandela aan: ‘Niemand wordt geboren met haat voor een persoon met een andere huidskleur, achtergrond of geloof. Een mens leert haten, en als we kunnen leren om te haten dan kunnen we ook leren om lief te hebben. Want liefde is een natuurlijker aspect voor de mens dan haar tegenpool.’

Verlangen naar haat

Groen van woede of jaloezie is geen lekker gevoel. Verlangen naar haat doet niemand. Waar een beetje boosheid of gevoel van aversie misschien helpt om heel even extra scherp te zijn en dat ene sprintje te trekken, zuigt haat leeg.

De zekerheid dat niks zeker is

Wie bang is om de toekomst tegemoet te treden, heeft soms behoefte om vast te houden aan oud en vertrouwd. Zich vast te klampen aan wat zeker is of in ieder geval zeker lijkt. Dat vastklampen is een utopie. De enige zekerheid die we immers hebben, is dat niks zeker is. Nieuw en spannend is wat wacht.

Ik kan het

Wanneer een uitdaging mij wacht, is het interactie die mij steunt. Vrienden en familie die meedenken, aanmoedigen en het vertrouwen geven dat ik ‘het’ kan. Dat zijn de momenten van 1 + 1 = 3. De momenten waarop ik groei.

Haat raakt niemand

Het tegenovergestelde van groei ontstaat wanneer een mens vasthoudt aan wat is. Een onnatuurlijke houding, omdat de wereld nu eenmaal in beweging is. Een houding die anderen bovendien niet raakt en daarmee per definitie geen meerwaarde brengt.

Stilstand is achteruitgang

Waar liefde bouwt, breekt haat af. Bij haat blijft 1 + 1 immers 1. Haat is als stilstand. Zoals een boom zich continue dient te vernieuwen om te blijven wat ze is, is dit principe ook op ons als mensen van toepassing. We dienen ons aan te passen om hetzelfde te kunnen blijven. We dienen buiten onze comfortzone te treden om te groeien.

Inrijden op haat

Ik kan naar Charlottesville afreizen, een auto huren en inrijden op een haatdragende puntmuts. Verandering zal het niet brengen. Dus blijf ik zitten waar ik zit, maar niet zonder iets te doen. Ik beloof om elke keer dat ik neig om met mijn hakken in het zand te gaan, ik merk dat ik me aan iets of iemand stoor of vastklamp aan wat zeker lijkt, ik me openstel om te onderzoeken wat ik vrees. Om het nieuwe en spannende tegemoet te treden. Omdat ik daarmee meer in beweging zet, dan dat ik met geweld kan stoppen. Vrienden en familie, helpen jullie mij de verandering in gang te zetten?

 

Foto en tweet van Twitteraccount Barack Obama.