Mag ik dat schrijven? Mag ik schrijven ‘Ik ben God’? Het hardop te zeggen voelt anders dan het in schrift te zien staan. Het zit ‘m in die hoofdletter G. Een hoofdletter die duidt dat het om God als het opperwezen van een godsdienst gaat. Sterker nog, God als het enige opperwezen van een godsdienst.

Deze week overleed theoloog Harry Kuitert op 92 leeftijd. Een invloedrijk en besproken theoloog met heel wat titels over het christelijk geloof op zijn naam. Gekend is zijn oneliner: ‘Alle spreken over Boven komt van beneden, ook de uitspraak dat iets van Boven komt.’ Een uitspraak waarmee hij zich niet bij iedereen geliefd maakte.

Geloven is mensenwerk

Kuitert stelde dat geloven mensenwerk is en benadrukte dat alles wat over God wordt gezegd afkomstig is van de mens. Zijn zienswijze geeft mij een gevoel van verlichting. Verlichting door het besef dat wij als mens onze eigen God zijn.

Wat je gelooft ben je zelf

Het is in God dat ik geloof. Dat doe ik al heel mijn leven. Het is door Kuitert dat ik besef hoe dicht God in werkelijkheid bij mij staat. Ik ben God, jij bent God, wij zijn God. Of dat de waarheid is? Zoals Kuitert het in een interview ter ere van zijn tachtigste verjaardag omschreef: ‘Elke godsdienst is een erfenis uit de tijd van de religieuze mythe. Ben je eenmaal zover dat je de christelijke religie ziet als een product van verbeelding, dan kun je er veel gemakkelijker mee spelen. Het slechtste is als we er waarheid van maken.’

Geloof wat je wil!

Foto: Ben White